Проф. Гечев в Плевен: Борисов  провали енергийните проекти, от които България можеше да печели милиарди

Май 14, 2019 ПЛЕВЕН Новини Избори 0 1240

Поредната оставка на министър говори, че тази власт си отива

„Бойко Борисов  провали енергийните проекти, от които България можеше да печели милиарди левове. Спря „АЕЦ „Белене“, защото проектът бил руски. А в същото време Германия увеличи двойно доставките си на газ от Русия, строи „Северен поток“. На тази политика, в ущърб на българските граждани, трябва да се сложи край“, категоричен бе кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на обиколката си в област Плевен.

По думите му западноевропейските партньори на Борисов – Меркел и Макрон, с които премиерът се хвали, че е голям приятел, развиват икономически отношения с Русия, въпреки наложените санкции на Москва, а правителството на ГЕРБ с лекота се отказа от печелившите съвместни проекти с Русия. „Ако бяхме построили централата в „Белене“, щяхме да имаме евтин ток, а това значи по-ниски разходи за бизнеса, по-конкурентна икономика и по-ниски цени на стоките и услугите“, добави проф. Гечев. 

Той анализира и процесите в Европейския съюз, като заяви, че ще работи за промяна на модела, по който се отпускат субсидиите на българските селскостопански производители. „Промяна в Европа е задължителна, защото Европа не стои добре икономически на международната сцена. Тя изостава от САЩ и Китай. Искаме промяна на механизма, по който се разпределят еврофондовете, за да може да се изравним със средноевропейските държави. Неприемливо е субсидиите за западните страни да са с 30-40% по-високи. Ние ще искаме изравняване на субсидиите, иначе българските земеделци няма как да са конкурентни. Трябва да има пазарна справедливост“, коментира Гечев.

По отношение на политическата ситуация у нас, професорът заяви, че поредната оставка на министър – в случая на земеделския Румен Порожанов, говори, че тази власт си отива.